Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

H απάντηση των εργαζομένων του ΚΑΠΕ στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα

«…Το ΚΑΠΕ, είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο τακτικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τα έξοδά του μόνο κατά 15%....»
Δηλώσεις Υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη στη Βουλή, 18/7/2011
Χθες, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, παρά τις τότε δηλώσεις του, εξέδωσε δελτίο τύπου και έθεσε τον πρώτο λίθο στο έργο ενός «αργού θανάτου» για το ΚΑΠΕ.
Μετά από μια 3μηνη ολιγωρία διορισμού διοίκησης ανακοίνωσε την παύση μιας μη διορισμένης διοίκησης!!! διότι όπως ισχυρίζεται «… ο εν λόγω Φορέας ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην απαραίτητη και υποχρεωτική προσαρμογή του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων.». (αλήθεια, μήπως το ΚΑΠΕ είναι το μέσο επίλυσης λογαριασμών των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ; - ο μη διορισμένος πρόεδρος προερχόταν από την ΔΗΜΑΡ).
Με αφορμή αυτό το δελτίο τύπου υπήρξαν δημοσιεύματα που παρουσίασαν ψευδή και παραποιημένα οικονομικά και νομικά στοιχεία αγνοώντας την πραγματικότητα του Κέντρου.
Σε κάθε περίπτωση το «θύμα» αυτών των ενεργειών δεν μπορεί να είναι το ΚΑΠΕ για το οποίο, πάλι ο ίδιος ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «…προσφέρει ένα μοναδικό έργο στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς διαθέτει ένα άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό…»
Ο υπουργός παρά την υποβολή στοιχείων από όλες τις διοικήσεις του ΚΑΠΕ, τη νομική του υπηρεσία και των εργαζομένων του, που αποδεικνύουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του κέντρου και τις ολέθριες επιπτώσεις στην βιωσιμότητά του από την υπαγωγή του σε νόμους και διατάξεις του δημοσίου και κατ’ επέκταση την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να τα λάβει υπόψη του και να τα συζητήσει. Επέλεξε απλώς να διοχετεύσει ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, με ταυτόχρονη διαρροή από το ΥΠΕΚΑ, ψευδών και παραποιημένων στοιχείων, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη που θα εξυπηρετούν τα σχέδια του.
Ψέματα και αλήθειες για το ΚΑΠΕ
Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί σε μηνιαία βάση το ΚΑΠΕ μόνο για μισθολογικές αμοιβές με το ποσό των 476.407€. 
Η μισθοδοσία του ΚΑΠΕ δεν χρηματοδοτείται ούτε κατά 1€ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των κύκλων του ΥΠΕΚΑ το ΚΑΠΕ θα έπρεπε να έχει εισπράξει από το Υπουργείο, μέχρι σήμερα για το έτος το 2013 4.764.070€. Ας δώσει ο υπουργός στην δημοσιότητα τις αποδείξεις αυτής της πληρωμής η έστω και μία εντολή πληρωμής διαχρονικά που σχετίζεται με την μισθοδοσία του ΚΑΠΕ. Τώρα αν άλλαξε γνώμη και θέλει να χρηματοδοτήσει το Κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι έλληνες φορολογούμενοι με το ποσό των 5.700.000€ ετησίως.
Ενδεικτικά, για το 2012, το ΚΑΠΕ, με σύνολο εσόδων 8,77 εκ. € το 90% των εσόδων του είναι από έργα και μόνο το 10% προέρχονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για έξοδα διοίκησης και μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος αυτό το ΚΑΠΕ κατέβαλε στην Πολιτεία 2,52 εκ. € (ως ΦΠΑ, Φόρο εισοδήματος, ΦΜΥ, ΦΕΕ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ).
Εκτιμάται από την εφαρμογή του νόμου θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 80.000€ μηνιαίως ή περίπου 1 εκ. € τον χρόνο.
Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο: μείωση εσόδων για την ελληνική οικονομία και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί το προσωπικό του απασχολείται και αμείβεται, από τα έργα που αναλαμβάνει το Κέντρο με διαγωνιστικές, κυρίως, διαδικασίες και τα έξοδα του προκύπτουν αποκλειστικά από τις ανάγκες υλοποίησής τους. Η οποιαδήποτε πιθανή μείωση της μισθολογικής δαπάνης πρακτικά σημαίνει μειωμένα έσοδα όχι μόνο για την μισθοδοσία αλλά και για τα λειτουργικά έξοδα (overheads) του Κέντρου, διότι αυτές οι δαπάνες στα έργα μας συνδέονται άμεσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επιστροφή σημαντικών πόρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της τάξης εκατομμυρίων ευρώ, κρίσιμων για την βιωσιμότητα του Κέντρου, πολλαπλάσιων των όποιων μειώσεων και αποκλειστικά δεσμευμένων για την υλοποίηση τους.
Οι μισθοί σε εργαζομένους στο ΚΑΠΕ με την συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίες εκτοξεύονται ακόμη και στις 5.000€.
Δεν υπάρχουν αμειβόμενες ομάδες εργασίας, και ο συγκεκριμένος μισθός εργαζόμενου αποτελεί μυθοπλασία. Οι μισθοί του προσωπικού του ΚΑΠΕ παρ’ όλο που διέπονται από τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, και προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, υπολείπονται κατά πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αμοιβών (έχουμε ήδη υποστεί δύο σημαντικότατες μειώσεις στις αμοιβές μας: νόμοι 3832/2010 και 3845/2010), και αντανακλούν το επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας του προσωπικού.

Η αυθαίρετη απόφαση του υπουργού για τη de facto εφαρμογή των μνημονιακών νόμων στο ΚΑΠΕ αποτελούν παραβίαση της θεσμοθετημένης από το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσής του «οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας» του. Το ΚΑΠΕ από την ίδρυσή του (1987) λειτουργεί με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έγκυρων νομικών, το θεσμικό του πλαίσιο το καθιστά διφυές, sui generis, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κρατικό. Μάλιστα όλα τα μέχρι σήμερα ΔΣ του Κέντρου λαμβάνοντας υπόψη αυτόν το χαρακτήρα του Κέντρου, αρνήθηκαν την αυθαίρετη υπαγωγή του Κέντρου σε μια νομοθεσία που ουδόλως υπάγεται αλλά και που μοιραία θα σήμαινε τον «θάνατό» του.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψουμε τον ξαφνικό θάνατο του οργανισμού μας, ενός υγιούς φορέα, με σημαντική κοινωνική και επιστημονική αποστολή.
Το Δ.Σ. του ΣΕΚΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου