Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΔ

Tο κείμενο που επισυνάπτεται αφορά πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΜΟΔ για συντονισμό και κοινή δράση πρωτοβάθμιων σωματείων στο θέμα της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και για την από κοινού αντιμετώπιση των μέτρων. Το κείμενο αποτυπώνει τα σημεία της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4.6.2010 και στην οποία είχαν προσκληθεί τα σωματεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), της ΕΡΓΟΣΕ, της Κτηματολόγιο α.ε, (ΣΕΚΤ) της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της ΘΕΜΙΣ α.ε, του ΙΓΜΕ, ο Σύλλογος Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η σύσκεψη κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση του ΣΕΜΟΔ με το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΠΕ. Παρών στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωπος του ΣΕΚΤ

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΟΔ - ΣΕΚΑΠΕ
Την Παρασκευή 04.06.2010 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΣΕΜΟΔ, σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό των ενεργειών σχετικά με την πορεία υπογραφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών από τους εργασιακούς χώρους μας διαπιστώθηκε ότι:
1) Τα περισσότερα σωματεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν υπογράψει νέα ΣΣΕ, εξαιτίας της γενικότερης πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις στο θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον προέκυψε ότι:
• πέρα από τις βάρβαρες περικοπές στα εισοδήματά μας οι Διοικήσεις επιδιώκουν και περαιτέρω περικοπές θεσμικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κατοχυρωμένων έως τώρα στις ΣΣΕ.
• διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα και στον ΟΜΕΔ καθώς κανένα σωματείο του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχει έως τώρα υπογράψει ΣΣΕ στον ΟΜΕΔ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία της Μεσολάβησης.
Η κατάσταση αυτή σχετίζεται απόλυτα με την γενικότερη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη συμφωνία (μνημόνιο) της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
2) Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δύσκολη αυτή κατάσταση σημαντικό όπλο θα ήταν ένας ευρύτερος συντονισμός σωματείων, που δυναμώνει την διεκδίκηση και ενισχύει την πολιτική, συνδικαλιστική, αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση.
Από τη συζήτηση προέκυψαν ορισμένα βασικά ζητήματα στα οποία ήδη μέσα από τις διαδικασίες τους προσανατολίζονται τα σωματεία και επομένως μπορούν να αποτελέσουν πεδία συντονισμού των δράσεών τους.
Τα ζητήματα αυτά είναι τα παρακάτω:
α) Δράση για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων.
Σε αυτή μας την δράση μπορεί να περιλαμβάνονται: κοινές ανακοινώσεις για την ανάγκη διεκδίκησης πραγματικών αυξήσεων, παρά και ενάντια στις προβλέψεις του περιβόητου μνημονίου, συντονισμός των ενεργειών (π.χ παραστάσεις-διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Οικονομικών), κοινές ενέργειες προς τον ΟΜΕΔ κα.
δ) Συντονισμός για την ευρύτερη αμφισβήτηση του Νόμου. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι όλα τα σωματεία ετοιμάζονται και για τη δικαστική αμφισβήτηση του Νόμου 3833, συμφωνώντας στον απαράδεκτο και αντισυνταγματικό του χαρακτήρα. Μπορεί να υπάρξει επομένως συντονισμός και για το ζήτημα αυτό.
3) Συμφωνήθηκε τέλος να υπάρξει καινούργια συνάντηση προκειμένου να καταλήξουμε συγκεκριμένα στα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου