Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση ΣΕΚΑΠΕ για την υπεράσπιση του δημόσιου κτήματος του ΚΑΠΕ στα Λεγραινά

Η διοίκηση του ΚΑΠΕ βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής σύμβασης με ιδιώτες προκειμένου να παραχωρηθεί το κτήμα ιδιοκτησίας μας στα Λεγραινά.
Το Δ.Σ. του ΣΕΚΑΠΕ εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, συνέταξε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία με την οποία ζητά την παρέμβαση της υπουργού κας Μπιρμπίλη για την άμεση παύση των διαδικασιών παραχώρησης.

Ολόκληρη η επιστολή:
ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΠΕ ΣΤΑ ΛΕΓΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Κυρία Υπουργέ,
Η διοίκηση του ΚΑΠΕ, επιχειρεί να «παραχωρήσει» οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΚΑΠΕ, 110 στρεμμάτων περίπου, στα Λεγραινά, με σκοπό την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του από ιδιώτες, τουλάχιστον για 20 χρόνια. Η παραχώρηση αυτή έχει τον τίτλο: «Ανάπτυξη σταθμού 1,59 MWp Φωτοβολταϊκών Συστημάτων». Δηλαδή, την παραχώρηση αυτού του δημόσιου χώρου του ΚΑΠΕ σε ιδιώτη προκειμένου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία παραχώρηση το ΚΑΠΕ θα λαμβάνει ως αντίτιμο ποσοστό 28% από την πώληση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχει δε ισχυρισμός ότι, η εγκατάσταση αυτή θα είναι διαθέσιμη και για προγράμματα ερευνητικού χαρακτήρα από πλευράς ΚΑΠΕ. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να το αμφισβητούμε αυτό ευθέως.
Κι η απάντηση στο γιατί το αμφισβητούμε, βγαίνει αβίαστα από το ερώτημα: «πώς και γιατί, ένας ιδιώτης θα διαλέξει για την επένδυσή του, γη τόσο υψηλού κόστους και επιπλέον θα δεχθεί να ρυθμίζεται ένα μέρος της ροής της παραγωγής του, ανάλογα με τις ανάγκες των όποιων ερευνητικών projects ενός άλλου φορέα».
Οι δραστηριότητες του κέντρου επιβάλουν την χρήση των χώρων του για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας. Μια χρήση που για μας θα ήταν αποδεκτή, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία από τον ίδιο τον φορέα μας επιδεικτικών μονάδων ΑΠΕ, ανοικτών στο κοινό και σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ενσωματωμένων με βέλτιστο τρόπο στο φυσικό περιβάλλον.
Στα ερωτήματα:
• τι είναι αυτό που κάνει μία ιδιωτική επένδυση στον συγκεκριμένο χώρο κερδοφόρα παρά το μεγάλο ποσοστό που καλείται να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του χώρου;
• γιατί ο ιδιοκτήτης του χώρου (εν προκειμένω το ΚΑΠΕ, που έχει μάλιστα και αυξημένη τεχνογνωσία στο θέμα) να μην το επιχειρήσει από μόνος του;
• γιατί από τόσες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικής γης που υπάρχουν για τέτοιου είδους επενδύσεις, προτιμάται το δημόσιο παραθαλάσσιο κτήμα του ΚΑΠΕ;
δε νομίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις.
Εμείς όμως έχουμε τις δικές μας πιθανές «απαντήσεις». Κι αυτές βρίσκονται στην υψηλή αξία της συγκεκριμένης γης και στις όποιες άλλες παράλληλες μορφές εκμετάλλευσης που θα μπορούσαν να προκύψουν σταδιακά. Μάλιστα οι ιδιώτες που μειοδοτούν έχουν ζητήσει την επέκταση του κτίσματος που προβλεπόταν κατά το αρχικό στάδιο του διαγωνισμού, τη δημιουργία αναψυκτηρίου κλπ. Οι φόβοι μας δε αυτοί, ενισχύονται κι από το γεγονός ότι η μειοδότρια εταιρεία ανήκει σε όμιλο, ο οποίος μεταξύ άλλων στις δραστηριότητές του έχει «Την αγορά οικοπέδων και την αξιοποίησή τους με την κατασκευή οικιστικών και παραθεριστικών κατοικιών βιοκλιματικού χαρακτήρα...» κι ας μας επιτραπεί να το θέσουμε πιο απλά, «εάν μπει κανείς στην περιουσία σου άντε να τον βγάλεις μετά».
Θα θέλαμε να μην έχουμε άλλους λόγους για να ανησυχούμε. Όμως δημοσιεύματα του τύπου δημιουργούν συνειρμούς, αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Έχουν ήδη τεθεί υπόψη της διοίκησης του ΚΑΠΕ και είναι και στη δική σας διάθεση εφόσον το θελήσετε.
Αυτονόητο είναι ότι ζητάμε την παρέμβασή σας προκειμένου να διαφυλαχτεί η περιουσία του Κέντρου. Να καλέσετε τη διοίκηση του ΚΑΠΕ να αναθεωρήσει τη στάση της, να μην προχωρήσει στην κατάρτιση της σύμβασης και να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Πριν από την επιστολή μας είχαμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς τη διοίκηση του ΚΑΠΕ. Συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήσαμε, την Τετάρτη, 26 Μαΐου, συνάντηση με τη διοίκηση του κέντρου κατά την οποία εκθέσαμε τις απόψεις μας και παρουσιάσαμε σειρά προβληματισμών από δημοσιεύματα του τύπου, ζητήσαμε να σταματήσουν όλες οι σχετικές διαδικασίες. (Βλέπε και ενημέρωση ΣΕΚΑΠΕ, http://www.sekape.gr/documents/174%20sinantisi%20me%20proedro%2026-05-2010_final.pdf)

Την Παρασκευή και ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ καταθέσαμε επιστολή αναλόγου περιεχομένου προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ., εκτός της φυσικής παρουσίας που θα είχε και ο πρόεδρος μας Δ. Θεοφιλογιαννάκος.


2 σχόλια:

  1. Οχι αλλη πρασινη μπιζνα. Δεν αντεχεται αυτη η καταστροφη των παντων για εργα που μονο πρασινα δεν ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ψαξει και κανένας εισαγγελέας το πόθεν έσχες του Σαββούρη και του "άνδρα της Πόπης" (παρά τω προέδρω με τας ελαίας στη μούρη) πίσω από αυτά, γιατί αυτή η επένδυση μετά το πλυντήριο της Telepassport ευωδιάζει MIZENS !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή