Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Λεγραινά - δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


ΠΟΛΛΑ «ΓΝΩΣΤΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ερώτηση από ΣΥΡΙΖΑ για τις ανανεώσιμες στα Λεγρενά
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Είναι δυνατόν να συναντιούνται η Ζίμενς, η πράσινη ανάπτυξη και οι χρηματιστηριακές μπίζνες πάνω από ένα παραλιακό φιλέτο στην Αττική; Την απάντηση καλείται να δώσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, όταν αποφασίσει να απαντήσει σε ερώτηση για την παραχώρηση 110 στρεμμάτων δημόσιας γης στα Λεγρενά.
Η ερώτηση που υπεβλήθη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και Ηρώ Διώτη αφορά κτήμα που ανήκει στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από μια μαγευτική παραλία (γνωστή και ως παραλία ΚΑΠΕ), δίπλα στην τεράστια βίλα του εφοπλιστή Διαμαντίδη (πρώην Γουλανδρή). Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί το 1989 στο ΚΑΠΕ για να αναπτύξει εκεί τις υπηρεσίες του.
Το Κέντρο, όμως, επέλεξε να αναπτυχθεί σε περιοχή των Μεσογείων μέρος της έκτασης χρησίμευσε ως πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των λουομένων και τις παράνομες καντίνες.
Το 2007 ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Ι. Αγαπητίδης ξεκίνησε διαδικασία παραχώρησης της έκτασης. Ο κ. Αγαπητίδης (εθεωρείτο πρόσωπο επιρροής Αλογοσκούφη) παρέμεινε με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προχώρησε τη διαδικασία και κατέληξε τον περασμένο Φεβρουάριο στην επιλογή κοινοπραξίας με επικεφαλής την εταιρεία Easy Power. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΠΕ προσπάθησε να σταματήσει τη διαδικασία αλλά, όπως αναφέρει σε επιστολή του, «κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΕ, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό μας να αποχωρήσει ώστε να συζητηθεί το θέμα εν κλειστώ με τον νομικό σύμβουλο Σπ. Φλογαΐτη» (στα Λεγρενά βρίσκεται και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, του οποίου ο νομικός προΐσταται).
Ποια είναι όμως η εταιρεία Easy Power, που θα αναλάβει για τουλάχιστον 20 χρόνια τη διαχείριση της δημόσιας έκτασης, ώστε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και να δίνει στο ΚΑΠΕ το 28% των εσόδων από την πώλησή του; Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Ευάγγελος Σαβούρης, ο οποίος είχε ανάλογη θέση και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telepassport, που είχε ιδρυθεί το 1998 για να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ και διέκοψε τη λειτουργία της πριν από λίγα χρόνια, κατόπιν διαφόρων συγχωνεύσεων και εξαγορών (Ομιλος Λαναρά), αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων στον Οργανισμό. Επισήμως μέτοχοι στην Telepassport ήταν οι Ηλίας Γεωργίου και Γεώργιος Σκαρπέλης, αμφότεροι κατηγορούμενοι (δωροδοκία - ξέπλυμα χρήματος) στο σκάνδαλο Ζίμενς. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ήταν μεγαλοστέλεχος της Ζίμενς και ο δεύτερος του ΟΤΕ (σε αντιτιθέμενα υποτίθεται στρατόπεδα) επί εποχής ψηφιακών παροχών.
Ενώπιον της εξεταστικής για τη Ζίμενς, μάλιστα, έγινε ευθέως συζήτηση για την ανάγκη να ανοίξει η μετοχική σύνθεση της Telepassport, αφού πιθανολογείται η εμπλοκή ως μετόχων και άλλων πολιτικών προσώπων (Θ. Τσουκάτος, Π. Λάμπρου) με νομικό σύμβουλο τον νυν υπουργό Επικρατείας (και πρώην συνεταίρο Φλογαΐτη), Χ. Παμπούκη. Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχε εμπλοκή και ο Τάσος Μαντέλης (ελέγχεται για «χορηγίες» από τη Ζίμενς όπως πρόσφατα παραδέχτηκε) μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Μεταφορών το 2000, όταν ανέλαβε πρόεδρος του ELFORES (όμιλος για τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) με γραμματέα τον Δ. Παπαστεφανάκη (ανέλαβε αργότερα διευθυντική θέση στο ΚΑΠΕ).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρίου Δ. Λουκά, η κοινοπραξία δεν θα εγκαταστήσει απλώς φωτοβολταϊκά, αλλά διάφορα συστήματα παραγωγής πράσινης ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται σαν πάρκο οι ενδιαφερόμενοι. Τι καλύτερο, λοιπόν, από παράλληλες δράσεις αναψυχής σε μία από τις τελευταίες παρθένες παραλίες;... *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου