Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Το Σύμφωνο Σταθερότητας Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία

Η δημόσια υγεία κατεδαφίζεται από Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με τους πολίτες διεκδικούν
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
-ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΤΡΙΤΗ, 15/6/2010, 7.00 μμ, Αριστοτέλους 17,έξω από το Υπουργείο Υγείας


Τους τελευταίους μήνες, μετά την εγκληματική για τους κατοίκους τηςχώρας κυβερνητική επιλογή να τεθεί η χώρα σε δημοσιονομική επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους βλέπουμε να ολοκληρώνεται με ραγδαίους ρυθμούς η κατεδάφιση του ΕΣΥ και των τελευταίων υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους.
Τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ήδη ελλειμματικά σε στελέχωση (τέλος του 2009: ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό = 4500, ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό περίπου 20000), αποψιλώνονται δραματικά με μαζικές συνταξιοδοτήσεις λόγω του νέου ασφαλιστικού. Η αθλιότητα και εγκατάλειψη των κτιριακών δομών συνοδεύεται από τεράστιες ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό.
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων κατά 2/3,προαποφασισμένη στα πλαίσια του «σταθεροποιητικού» προγράμματος,έχει οδηγήσει σε ελλείψεις ακόμη και στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο «εξορθολογισμός» των εφημεριακών προγραμμάτων έχει ήδη μεταφραστεί σε εκτεταμένες περικοπές αριθμού εφημερευόντων γιατρών από τα προγράμματα εφημερίας στα περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Η κυβέρνηση στα πλαίσια του «Καλλικράτη» έχει εξαγγείλει όχι μόνον την πλήρη εκχώρηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επίσης σχεδιάζει σοβαρή συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση ή και κατάργηση Τμημάτων, Κλινικών, ΚέντρωνΥγείας, Νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, δομών κοινωνικής προστασίας.
Ραχοκοκαλιά της πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για την δημόσια υγεία αποτελεί το νομοσχέδιο που αναφέρεται στην «αναβάθμιση του ΕΣΥ» που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Υπουργό Υγείας και διαφημίζεται δεόντως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η εισαγωγή της ολοήμερης με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας των νοσοκομείων, η γενίκευση δηλαδή του θεσμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, η εισαγωγή της συνεργασίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ασφαλιστικές εταιρείες και η παγίωση των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων που πλέον θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθούν με χρήματα των πολιτών – ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων τη λειτουργία τους, σηματοδοτούν την πλήρη απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασθενείς – πολίτες. Η γενίκευση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στο ΕΣΥ που επίσης εξαγγέλλεται, είναι μοιραίο συνεπακόλουθο της «αναβαθμισμένης» λειτουργίας, ενώ ο «εξορθολογισμός» θα ολοκληρωθεί με την θεσμοθετημένη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών στο σύστημα. Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση σχεδιάζει «κρατικά» νοσοκομεία στο ρετιρέ των οποίων θα νοσηλεύονται οι έχοντες και κατέχοντες, στους ενδιάμεσους ορόφους οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας αδρά και στο υπόγειο θα δέχονται φροντίδες με τριτοκοσμικές συνθήκες οι ανασφάλιστοι, οι άποροι, οι άνεργοι και οι μετανάστες…
Από την αρχή του 2010, πολύ πριν την επέλαση του ΔΝΤ στη χώρα, διατυπώθηκε στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ η θέση ότι «Το Σύμφωνο Σταθερότητας Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία». Τώρα πλέον φαίνεται καθαρά όχι μόνον ότι η θέση αυτή ήταν σωστή, αλλά ότι οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό είναι πολύ μεγαλύτεροι. Τους τελευταίους μήνες τα εισοδήματα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί δραστικά. Στρατιές ανέργων έρχονται να προστεθούν καθημερινά στους ήδη υπάρχοντες, ενώ οι συνταξιούχοι και οι αδύνατες οικονομικά ομάδες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση.
Με δεδομένο ότι οι δείκτες δημόσιας υγείας ενός πληθυσμού επηρεάζονται κυρίως από τις συνθήκες διαβίωσής του, ως νοσοκομειακοί γιατροί-λειτουργοί, είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι με τα μέτρα που οδηγούν στην δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της χώρας μας. Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για ότι διαδραματίζεται στον χώρο της δημόσιας υγείας και να ζητήσουμε από τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί μας το δικαίωμά τους σε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγεία για όλους τους κατοίκους της χώρας.
Δεν θα επιτρέψουμε στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.
Θέτουμε ως κεντρικό στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και εντάσσουμε τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων της χώρας κατά των κυβερνητικών μέτρων, του Προγράμματος Σταθερότητας και του αποικιοκρατικού «μηχανισμού στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ.
Από κοινού με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, καλούμε σε συλλαλητήριο για την διεκδίκηση του δικαιώματος σε αποκλειστικά δημόσια υγεία, υψηλής ποιότητας, δωρεάν για όλους τους κατοίκους της χώρας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ!
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου