Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ...ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ

«Το χρέος της Ελλάδας είναι πρωτοφανές»


Σύμφωνα με στοιχεία του Δ.Ν.Τ. το χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι στο 179% του Α.Ε.Π. Ας δούμε λίγο τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) των άλλων χωρών:
Ιαπωνία: 197,2% του Α.Ε.Π.
Ολλανδία: 234%
Ιρλανδία: 222%
Βέλγιο: 219%
Ισπανία: 207%
Πορτογαλία: 197%
Ιταλία: 194%
Μέσος όρος για Ε.Ε.: 175% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π. (Διαβάστε επίσης εδώ)
Ποια είναι η Ελληνική «ιδιαιτερότητα»;
Η Ελλάδα λοιπόν κάνει την πρωτοτυπία να μεταφέρει τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο. Γιατί το Ελληνικό κράτος όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια σε μια σειρά από ανοιχτές παρανομίες (π.χ. εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά στερεί προκλητικά από το δημόσιο τους βασικούς του πόρους, προτιμώντας να φαίνεται ένα χρεοκοπημένο κράτος παρά ένας ανίκανος ιδιωτικός τομέας. Κι όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε στις κάθε τύπου επιδοτήσεις
Μόνο από τις offshore εταιρίες χάνονται κάθε χρόνο 6 δις έσοδα για το κράτος (Νέα, 11/05/2009). Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Αγαπητός αναφέρει στην Ελευθεροτυπία της 20/02: «…τα μη εισπραττόμενα φορολογικά έξοδα υπερβαίνουν το 40% των εισπραττόμενων». Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. το 25% της παραγωγής στην Ελλάδα διακινείται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τόσα λεφτά, ώστε αν τα έπαιρνε «…θα επέτρεπαν ακόμη και το μηδενισμό του δημόσιου χρέους μέσα σε λίγα χρόνια» (Ελευθεροτυπία, 20/02)
Σύμφωνα με τον Θ. Πελαγίδη, Καθηγητή της Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«Στην Ελλάδα, το χρέος του κράτους αντικατοπτρίζει και τις αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με διεθνείς όρους. Το κράτος έτσι παίρνει πάνω του και μέρος του ιδιωτικού χρέους, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει και την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να πάρει τις ευθύνες του, να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός χωρίς την κρατική προστασία και χρέωση


«Το Ελληνικό δημόσιο είναι διογκωμένο»
Σύμφωνα με στοιχεία του I.L.O. (International Labour Organization) στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22,3% των εργαζομένων την ίδια στιγμή που στην Γαλλία είναι το 30%, στην Σουηδία 34%, Ολλανδία 27%, Αγγλία 20%, Γερμανία 14%.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην λίστα των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον!
Η διόγκωση λοιπόν του δημοσίου είναι πέρα για πέρα πλαστή και ουσιαστικά χρησιμοποιούν την λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι είναι διογκωμένος. Δεν έχει όμως παρά να ρίξει κανείς μια απλή ματιά στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις για να δει το μηχανισμό «αξιοποίησης» των υπαλλήλων και τις ευθύνες γι αυτήν. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για «εξυπηρετήσεις»: Χαρακτηριστική η περίπτωση υπουργείου που προσέλαβε 250 υπαλλήλους στα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (μέσω Α.Σ.Ε.Π.) χωρίς να έχει προνοήσει ΚΑΝ να νοικιάσει χώρο εργασίας γι αυτούς!! Η οργάνωση όμως των διευθύνσεων/οργανισμών/υπουργείων δεν είναι θέμα των δήθεν περισσευούμενων υπαλλήλων, αλλά των αδρά αμειβόμενων στελεχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αν αύριο λοιπόν απελευθερωθούν οι απολύσεις τα «στελέχη» αυτά μαζί με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους θα εισηγηθούν την χρησιμότητά μας ως εργαζόμενοι, θα εισηγηθούν για την δική μας δουλειά, σύνταξη, ζωή!


«Οι Έλληνες δεν δουλεύουν»
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα έναντι 40,3 ωρών που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Αν λοιπόν ψάχνουμε για «τεμπέληδες» καλύτερα να πάμε πιο βόρεια όπου οι Σουηδοί (38,1), Δανοί (38) Φιλανδοί (37,8) κλπ. φαίνεται να τεμπελιάζουν πολύ για τα δεδομένα του Πρετεντέρη.
Γιατί λοιπόν είναι μειωμένη η παραγωγικότητα;
Το πρόβλημα και πάλι βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα: ΔΕΝ κάνει καμία τεχνολογική βελτίωση, δεν αναλαμβάνει το κόστος του εκσυγχρονισμού του και στηρίζεται στο χαμηλό μεροκάματο, το οποίο για να εξασφαλίσει πηγαίνει πλέον ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΕΣΟΑΒ, Interreg III κλπ.) σε χώρες των Βαλκανίων.
Ως ανταπόδοση, τα κέρδη του από το εξωτερικό…παραμένουν στο εξωτερικό, σε off-shore εταιρίες και τράπεζες. Μάλιστα για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους (ειδικά) οι τράπεζες προς το δημόσιο, όχι μόνο κερδοσκοπούν με το χρέος του δημοσίου μέσα από την γνωστή κομπίνα με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά προτρέπουν εδώ και χρόνια τους «σημαντικούς» πελάτες τους να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό σε αφορολόγητους off shore παραδείσους που ιδρύουν οι…ΙΔΙΕΣ!!!! (Ελευθεροτυπία 3/05/2002)
Σε αυτούς δόθηκαν τα 12 δις «σωτηρίας» και εγγυήθηκαν άλλα 16!!!
Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να γράψουμε για την σημερινή πραγματικότητα, όμως όλα θα συγκλίνουν προς μία απλή αλήθεια:
Σήμερα δεν γίνεται απλά μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους φτωχότερους προς τους πλουσιότερους, αλλά και τίθενται οι βάσεις για την διαιώνιση της ουσιαστικής εξαθλίωσης τόσο για την δική μας όσο και για τις επόμενες γενεές.
Όσοι πιστεύουν ότι είναι απλά μια μπόρα που θα περάσει θ’ απογοητευθούν, όχι γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει δίχως την δική μας συμμετοχή.
Με τους σημερινούς όρους η ανοχή δεν είναι απλά συνενοχή, είναι ενεργός συμμετοχή στην καταστροφή της ζωής μας. Η ελπίδα έχει νόημα όταν έχει μια βάση. Δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέφουμε την βάση κρατώντας μια μάταιη ελπίδα.
Δεν μας ζητούν να δουλέψουμε περισσότερο.
Δεν μας ζητούν να μαζέψουμε τα έξοδά μας
Δεν μας ζητούν να κάνουμε κάποιες θυσίες για το κοινό καλό
Δεν μας ζητούν να στερηθούμε για τα παιδιά μας
Ζητούν τις ζωές μας και τις ζωές των γενιών που έρχονται.
Όσοι θεωρούν τα παραπάνω μεγάλα λόγια ή λαϊκίστικες ρητορείες θα δουν και στην πράξη ότι κάποια παραμύθια έχουν άσχημο τέλος.
Μόνο που στην πραγματική ζωή ευθυνόμαστε κι εμείς γι αυτό.

9 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΟΙ,ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ε ΜΑΙΛ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΙΧΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ?
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΤΥΠΩΣΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ.
    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ,ΑΥΤΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΟΥ ,Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΔΗΜΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ .ΑΣ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 30 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΚΟΥΠΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΓΟΓΓΙΖΟΝΤΑΣ,ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ,ΠΡΩΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΓΕΥΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ,ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ,ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ,ΠΑΛΙ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤ,Ι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΔΙΟΤΙ Η ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ...............ΕΠΙΘΕΤΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟ ΠΑΛΕ ΠΟΤΕ ΛΑΟ ΜΑΣ..........
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.......
    Α ΚΑΙ Β. ΧΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για την ανάλυση! Όλοι στον αγώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι σαφές πως για να προχωρήσει η χώρα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι πρέπει να δουλέψουν όλοι τίμια!

    Δεν χωράει διακρίσεις δημόσιος και ιδιωτικός τομέας!

    Αρκεί να μπεί φραγμός στις αφθαιρεσίες από κάθε πλευρά. Για παράδειγμα θα μπορούσε η φοροδιαφυγή να θεωρείται ως κακούργημα ισάξιο του φόνου. (ακούγεται τραβηγμένο, αλλά μόνο έτσι κάποιοι θα συνετιστούν!)

    Επίσης όποιος ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο, να δημεύεται όχι μόνο η περιουσία του αλλά και των συγγενών του.

    Πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε είδους αυθαιρεσία. Και δεν είναι ζήτημα νόμων! Είναι ζήτημα πλέον κοινωνικής ευθύνης καθενός από εμάς να κινητοποιηθεί και να απαιτεί να εφαρμόζεται ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτη Χωρα σε διαφθορα στον ΠΛΑΝΗΤΗ...και δεν μιλαει ΚΑΝΕΙΣ για ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ... ΠΟΥΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ η μονη χωρα στον ΠΛΑΝΗΤΗ που κλεβειs και εισαι ...στην απεξω....που οι εκλεγμενοι ΑΡΧΟΝΤΕΣ....δε λογοδοτουν....ΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ [νομοσ περι ευθυνηs..υπουργων]δε προκειται να γινει ΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΑ τα παραπανω ομωs εξαιρου"ν την ευθυνη των υπουργων,ξεχνουν οτι ειμαστε 6η χωρα ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ...στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ...δεν υπολογιζουν τα Διs που χαθηκαν απο ολεs τιs ΔΕΚΟ,ικα ελτα δεη οτε κλπ οταν ειχαν ΕΝΤΟΛΗ να καταθετουν τα ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ στην τραπεζα κρητηs με επιτοκιο 10% και να δανειζονται τα ιδια [για τισ πληρωμεστουs..με 22%].16000000 εμβολια παραγγελθηκαν...για 10000000 κατοικουs....δεν συμβαινει τιποτα ολα.Ο.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να θυμισω οτι με ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Υπουργων.ολων των κομματων....ΕΝΑΣ καθετηραs κοστιζει 6-8 ευρω οσο και στην υπολοιπη ευρωπη....αλλα χρεωνεται...ΧΩΡΙΣΤΑ....Η ΒΙΔΑ 825 ευρω επι πασοκ και 725ευρω επο νεαs δημοκρατιαs......ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΔΙΣ μιλαμε??????ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το σχόλιο με τίτλο "Οι έλληνες δεν δουλεύουν" θέλω να σου θυμίσω ότι δουλειά δε θεωρείται και ο χρόνος που ο δημόσιος υπάληλος πηγαίνει στις καφετέριες και ξεχνάει να ξαναγυρίσει. Επιστρέφει μόνο για να ... χτυπήσει κάρτα και να φύγει.
    Στην υπόλοιπη ευρώπη που αναφέρεσαι οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε αγενείς, ούτε απέδευτοι, ούτε αδιάφοροι στην εξυπηρέτηση του πολίτη και΄ούτε φυσικά τριπλάσιοι από όσοι χρειάζονται που διορίστηκαν με ρουσφέτια. Ας σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε κάποτε γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να φτιάξουμε ως χώρα. Μας φταίνε τα πάντα εκτός από τα δικά μας λάθη. Μας πήραν χαμπάρι οι ξένοι πια. Μας κατάλαβαν τι λαμόγια είμαστε και πως είμαστε πλούσιοι πολίτες σε φτωχή χώρα γι' αυτό και μας δουλεύουν και δεν πρόκειται να πληρώσουν εκείνοι τα σπασμένα. Εμείς θα τα πληρώσουμε και κυρίως τα παιδιά μας, γιατί εμείς είμαστε οι υπαίτιοι της κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απ' ότι κατάλαβα από το κείμενο προκύπτει αβίαστα ότι φταίει μόνο ο ιδιωτικός τομέας και όχι το σπάταλο, διεφθαρμένο και κομματικό δημόσιο. Μάλλον ο συντάκτης είναι δημόσιος κρατικοδίατος υπάλληλος. Όχι κύριοι. Τέλος πια δεν μπορούμε να σας συντηρούμε άλλο και να μη μας παρέχεται υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, περιβάλλον, πολεοδομική οργάνωση, ασφάλεια στις μετακινήσεις γιατί κάποιοι δημόσιοι χρρηματίζονται και δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους είτε αυτή λέγεται οικονομιικός ή υγειονομικός έλεγχος, είτε λέγεται είσπραξη φόρων κλπ κλπ. Τέλος η αγιοποίηση των δημοσίων τεμπέληδων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας περνάνε για αφελείς, και είμαστε!!! Ιδιαίτερα αν δεχτούμε την άθροιση του Δημοσίου με το Ιδιωτικό χρέος...και μετά το συγκρίνουμε με άλλες χώρες. Είναι σαν να λέμε ότι όποτε χρωστάμε 2 αυτοκίνητα και 13 πορτοκάλια, χρωστάμε 15 πορτοκαλοαυτοκίνητα.... Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ιδιωτικού χρέους έχει αντίκρισμα σε "κεφάλαιο" (σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, πλοία, βιομηχανίες, τρόφιμα στα ράφια του μπακάλη, του περιπτερά, κ.ο.κ.), όλα εκ των οποίων παράγουν κέρδη ικανά να ξεπληρώσουν το χρέος με το παραπάνω. Μάλιστα, σπάνια μπορεί να ξεκινήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση ή και μία οικογένεια χωρίς Δάνειο! Σε αντίθεση, το κρατικό χρέος δεν έχει αντίκρισμα σε "κεφάλαιο". Οι κυβερνήσεις που τόσο "φανατικά" ψηφίζουμε ξεπούλησαν ότι πλουτοπαραγωγικό κεφάλαιο είχαμε και φάγαν οι ίδιοι τα λεφτά. Η μόνη ελπίδα είναι να παύσουμε να ψηφίζουμε με πείσμα το "κόμμα" μας και να αρχίσουμε να ψηφίζουμε όσους "ανθρώπους" μπορούν να μας πείσουν ότι σε περίπτωση που θα δανειστούν για "εμάς", δεν θα τα φάνε. Κι' αν τα φάνε?..... ε, τουλάχιστον δεν θα τα φάνε οι ίδιοι... Αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή