Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Συγχώνευση και Πολυνομοσχέδιο

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Κ.Α.Π.Ε.)

Συγχώνευση και Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
«Το ΚΑΠΕ, είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο τακτικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τα έξοδά του μόνο κατά 15%. Απασχολούνται 165 επιστήμονες υψηλότατου κύρους και σήμερα το ΚΑΠΕ έχει ανταγωνιστικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, τα δε λειτουργικά του κόστη δεν ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 8 εκατομμύρια ευρώ»
Δηλώσεις Υφυπουργού ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη στη Βουλή, 18/7/2011

«Οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πια κεντρική πολιτική μας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το να στηριζόμαστε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία»
Δηλώσεις Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το ΚΑΠΕ, 26/8/2011.

Στον απόηχο των ως άνω δηλώσεων της Πολιτικής Ηγεσίας και υπό τη σκιά της απειλής μιας επικείμενης συγχώνευσης που θα οδηγήσει το ΚΑΠΕ, το μοναδικό Ενεργειακό Κέντρο της χώρας, στη διάλυσή του, οι εργαζόμενοι του Κέντρου, δημιουργοί της 24χρονης επιτυχημένης επιστημονικής του πορείας, ενόψει και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», παραθέτουν το ακόλουθο ψήφισμα, στο οποίο προέβησαν, ομόφωνα, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΚΑΠΕ, της 11ης.10.2011 :


ΨΗΦΙΣΜΑ
  1. Καθορισμός ανώτατων ορίων αμοιβών (Άρθρο 31 πολυνομοσχεδίου) για τα κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ΚΑΠΕ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια δεν υπάγεται στη ρύθμιση που προβλέπεται για τα Κρατικά Ν.Π.Ι.Δ., φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας, τα οποία σύμφωνα με ρητή διάταξη στους ιδρυτικούς τους νόμους, λειτουργούν για χάρη του δημοσίου συμφέροντος, επιχορηγούμενα κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση πάνω από ποσοστό 50%. Αντιθέτως, η μισθοδοσία του ΚΑΠΕ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, προέρχεται δε κατ΄ εξοχήν από την υλοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, με την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων. Μια ενδεχόμενη ατυχής ερμηνευτική υπαγωγή της μισθοδοσίας του προσωπικού του Κέντρου στα ανώτατα όρια του άρθρου 31, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων του, υποχρεώνοντάς το, να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της διαφοράς που θα προκύψει από τη χρέωση των ανθρωποωρών και των αναλογούντων λειτουργικών δαπανών στα συμβολαιοποιημένα έργα του.
  2. Εργασιακή εφεδρεία: Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, το προσωπικό του ΚΑΠΕ , όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο το Κέντρο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά για την επιτυχή και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, απασχολεί μία σειρά εξειδικευμένου εξωτερικού προσωπικού, συστηματικά, σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.
  3. Η επιδιωκόμενη από την Πολιτική Ηγεσία συγχώνευση του ΚΑΠΕ με φορείς που ουδόλως εναρμονίζονται με τους σκοπούς, την οργανωτική δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και τελικώς στη διάλυση του μετά από εικοσιτέσσερα χρόνια ομολογουμένως επιτυχημένης πορείας. Το ΚΑΠΕ θα πρέπει να διατηρήσει τη διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια, το ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του και να του δοθεί η δυνατότητα και η υποστήριξη από την Πολιτεία για περαιτέρω διεύρυνση των δράσεων του σε τομείς της αρμοδιότητάς του. Το ΚΑΠΕ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεπώς ουδείς λόγος συντρέχει για συγχώνευσή του.
  4. Δηλώνουμε έντονα την αντίθεσή μας για τυχόν συγχώνευση του ΚΑΠΕ, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνευτικής υπαγωγής του ΚΑΠΕ, στις διατάξεις του άρθρου 31 του πολυνομοσχεδίου.
  5. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε την πλήρη απαξίωση της εργασίας μας και τελικά τη διάλυση του Κέντρου, που επέρχεται αναπόδραστα με τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου