Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΕΚΑΠΕ

Επιστολή του ΣΕΚΑΠΕ
προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
κα Τ. Μπιρμπίλη

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκ μέρους των εργαζομένων του ΚΑΠΕ σας ευχόμαστε ολόθερμα καλή επιτυχία στο έργο σας.
Το Δ.Σ. του Σωματείου μας εκτιμά ως θετική την εξέλιξη αυτή για το τομέα των ΑΠΕ και της ΕΞΕ. Και εκτιμά ότι ήρθε η ώρα ώστε το ΚΑΠΕ να επιτελέσει το ρόλο που του ορίζεται με τη σχετική νομοθεσία ως το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών, Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμηση Ενέργειας (Ν. 2244/94 και Ν. 2702/99).
Το ΚΑΠΕ μετά από τα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας του, χρειάζεται την αρωγή σας για την αναβάθμιση του ρόλου του σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Ενέργειας. Επίσης θεωρούμε ότι απαιτείται η διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότησή του καθώς και η οικονομική του εξασφάλιση.
Δεδομένου ότι την εποπτεία του φορέα μας αναλαμβάνει το υπουργείο σας και με την ευκαιρία της συγκρότησης νέου διοικητικού συμβουλίου του ΚΑΠΕ, σας ζητάμε να μεριμνήσετε άμεσα ώστε επιτέλους να υπάρξει εκπροσώπηση των εργαζομένων σε αυτό. Από έτος 2003, έτος ίδρυσης του σωματείου μας, η θέσπιση της εκπροσώπησης του ΣΕΚΑΠΕ παραμένει εκκρεμής, παρά την περί του αντιθέτου υπόσχεση από όλους όσοι πέρασαν από την πολιτική ηγεσία του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου ήμασταν εποπτευόμενος φορέας.
Εκφράζοντας και πάλι τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των υπουργικών σας καθηκόντων, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε και από κοντά τις θέσεις μας για τα παραπάνω ζητήματα, προγραμματίζοντας μια συνάντηση με το Δ.Σ. μας.

Το Δ.Σ.



Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΕΚΑΠΕ

Σχετικά με όσα αναφέρονται για το Κ.Α.Π.Ε. σε ανακοινώσεις
της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης

Το Δ.Σ. του ΣΕΚΑΠΕ δεν συνηθίζει να σχολιάζει δημοσιεύματα, απόψεις, κριτικές οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ρόλο, τη δράση, τα έργα που αφορούν το Κέντρο μας.
Όμως όταν τα ζητήματα αυτά επιχειρούν να δημιουργήσουν μια στρεβλή εικόνα για το ΚΑΠΕ, όταν δεν ξεχωρίζονται διοίκηση – εργαζόμενοι και οι ευθύνες του καθενός, τότε μας πέφτει ο κλήρος για παρέμβαση και πιθανή διευκρίνηση ή αποκατάσταση της αλήθειας.
Το τελευταίο διάστημα έπεσαν στην αντίληψη μας δύο ανακοινώσεις, μίας εκ των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΥΠΑΝ, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σ’ αυτές, λίγο ως πολύ, το ΚΑΠΕ φέρεται να έχει αναλάβει έργα «εν κρυπτώ» με αποτέλεσμα την «κατασπατάληση δημόσιου χρήματος» και αφήνονται υπονοούμενα για «ύποπτη μεταφορά αρμοδιοτήτων» από το ΥΠΑΝ προς το ΚΑΠΕ.
Συγκεκριμένα. Σε προεκλογική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι:
«...εν κρυπτό από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (Σ.Σ. του ΥΠΑΝ), λόγω σφοδρής αντίδρασης τους στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε φορείς, βρίσκεται σε εξέλιξη (η έχει ήδη ολοκληρωθεί;), πάλι με πρωτοβουλία του πρώην Γ.Γ. ΥΠΑΝ, η ανάθεση έργων στο ΚΑΠΕ μέσω της ΚτΠ, που αφορούν το Εθνικό πληροφορικό σύστημα για την υποστήριξη των ΑΠΕ και της καταμέτρησης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα πλαίσια της υλοποίησης των Οδηγίων 2006/32 και 2008/16/ΕΚ, ύψους περίπου 4.000.000 €. Μέσω αυτών των έργων γίνεται προσπάθεια απεμπόλησης αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΝ προς το ΚΑΠΕ με ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος...».
Κατ’ αρχήν, αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη χρονική στιγμή που γίνονται οι συγκεκριμένες αναφορές και το άγχος διαφόρων παραγόντων για τη διαχείριση έργων με σημαντικό προϋπολογισμό.
Ως προς τη συγκεκριμένη παράγραφο οφείλουμε να θυμίσουμε ότι:
Το ΚΑΠΕ από τη νομοθεσία (Ν.2244/94, Ν.2702/99) έχει χαρακτηριστεί ως το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στους τομείς δραστηριότητάς του (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ορθολογική Χρήση Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας).
Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του αναγνωρίζουν αυτό το ρόλο, όμως καμιά δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω ρυθμίσεις για να εφαρμοστεί αυτός ο ρόλος του Κέντρου στην πράξη, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Όσον αφορά αυτά καθ’ αυτά τα έργα, να θυμίσουμε ή να γνωρίσουμε σε όσους δεν ξέρουν ότι το ΚΑΠΕ ανελλιπώς από το 1998 είναι τελικός δικαιούχος έργων πληροφορικής, των Β’ και Γ’ ΚΠΣ καθώς και του ΕΣΠΑ. Το ΚΑΠΕ λοιπόν ως δημόσιος φορέας, ανέλαβε αυτά τα έργα του ΥΠΑΝ, άλλως τα έργα αυτά θα υλοποιούνταν από εταιρείες πληροφορικής του ιδιωτικού τομέα.
Σε δεύτερη μετεκλογική τους επιστολή γράφουν για «ύποπτη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε εποπτευόμενους ή μη φορείς αλλά και σε τρίτους» μπλέκοντας το ΚΑΠΕ με άλλους φορείς και ιδιώτες (μόνο το ΚΑΠΕ ονοματίζεται στις επιστολές αυτές) δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για το Κέντρο μας.
Ξεκαθαρίζουμε: Αν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ελεγχθούν, είμαστε οι πρώτοι που θα το θέλαμε. Κι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο με κάθε καλοπροαίρετο όργανο, με το οποίο έχουμε συν-αντίληψη για συνεργασία και κοινή στάση ή δράση.
Σίγουρα, ο διορισμός της εκάστοτε διοίκησης του ΚΑΠΕ από την πολιτική ηγεσία του πρώην πλέον Υπουργείου Ανάπτυξης, καθορίζει και ως ένα βαθμό τη σχέση τους. Εδώ υπάρχει πράγματι ζήτημα. Και το σωματείο μας έχει δώσει τα δικά του δείγματα γραφής διαχρονικά, σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.
Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι μεταξύ των άλλων διεκδικήσεων μας, σημαντική θέση κατέχει η διεκδίκηση για λογαριασμό του ΚΑΠΕ, όχι μόνο της ανάληψης έργων και υπηρεσιών της πολιτείας, αλλά και η θεσμοθέτηση ουσιαστικών και σαφών αρμοδιοτήτων στα πλαίσια των ΑΠΕ και της ΕΞΕ. Και όλα αυτά όχι σε περιβάλλον ανταγωνισμού με τους συναδέλφους του υπουργείου, αλλά αντιθέτως με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου τους, με την προσφορά της δικής μας εξειδικευμένης βοήθειας και υποστήριξης στο δύσκολο έργο τους.
Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, με τον τρόπο που αναφέρουν το ΚΑΠΕ, αδικούν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά πλήθος συναδέλφων που συνεργάζονται με συναδέλφους του ΥΠΑΝ, μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης.
Είναι λάθος, ανύπαρκτα θέματα ή τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις ή ακόμη και αντιθέσεις, θεμιτές και αυτές στις συνεργασίες που αναπτύσσονται, να μεταφέρονται σε επίπεδο θολών καταγγελιών, εν μέσω εκλογών και κυβερνητικών αλλαγών.

Το Δ.Σ.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟ...ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή την επιστολή μας προς τη Διοίκηση του ΚΑΠΕ, η οποία υπενθυμίζουμε αφορούσε ερωτήματα και προβληματισμούς επί της απόφασης του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ, πέντε ημέρες προ των εθνικών εκλογών, για την πληρωμή τιμολογίων επ’ ονόματι του ΥΠΑΝ ύψους 800.000€, εκδομένα από εταιρείες ημερήσιου και περιοδικού τύπου, προέκυψαν ποικιλόμορφα σχόλια, τα οποία διακινήθηκαν από συναδέλφους στους διαδρόμους του Κέντρου.
Ως ΣΕΚΑΠΕ κάναμε αυτό που πιστεύουμε σωστό για το Κέντρο και τους εργαζόμενούς του. Σ’ αυτό θα έπρεπε να είναι μαζί μας όλοι οι εργαζόμενοι και θα θέλαμε να πρωτοστατούν όσοι διορίστηκαν σε θέσεις για «να φυλάγουν Θερμοπύλες».
Για εμάς είναι αυτονόητο ότι, ως εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στην ηθική μας ακεραιότητα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για εμάς είναι επίσης αυτονόητο ότι ο κάθε ένας συνάδελφος μπορεί και πρέπει να έχει τις προσωπικές του απόψεις περί ηθικής, διαφάνειας, διαφθοράς και άλλων τέτοιων σχετικών ζητημάτων.
Αυτό το οποίο δεν είναι αυτονόητο είναι το δικαίωμα που θεωρούν ότι έχουν κάποιοι συνάδελφοι (ευτυχώς ελάχιστοι) να προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά με υπαρκτά ή ανύπαρκτα διλήμματα την προσωπική και κυρίως τη συλλογική στάση των άλλων στα παραπάνω ζητήματα.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Κέντρο μας, ως ένας δημόσιος φορέας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν όχημα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πράξεων, από κανέναν και για κανέναν. Τέτοιοι φορείς δεν έχουν μέλλον.



ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ




Με αυτήν την ευκαιρία, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους αγαπητούς μας συναδέλφους την ύπαρξη του δικτυακού τόπου του ΣΕΚΑΠΕ, στον οποίο έχει αναρτηθεί η σχετική επιστολή και διατίθεται ειδικός χώρος και για την ανάρτηση των ποικιλόμορφων αυτών σχολίων, όπου ο καθένας εξ ημών μπορεί να καταγράψει την άποψή του, επωνύμως και ενυπογράφως. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας εξ υμών αναλαμβάνει και την ευθύνη των λόγων και της στάσης του, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς, καταγράφοντας τις θέσεις του ΣΕΚΑΠΕ, επωνύμως και ενυπογράφως.
Καθώς επιθυμούμε ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί και να είναι εποικοδομητικός, παρακαλούμε όσους εκ των συναδέλφων διαφωνούν με τη στάση του Σωματείου απέναντι σε αυτό το θέμα, να καταθέσουν τις απόψεις τους επώνυμα και δημόσια, εξηγώντας και σε εμάς τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι θα πρέπει να «σιωπούμε» σε ζητήματα ηθικής και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών του ΚΑΠΕ.


Το Δ.Σ.